tirsdag, oktober 31, 2017

Lofotposten - Tørrfisken bygde landet


Frank A.Jenssen som døde i juni iår hadde et foredrag i Lofoten, oktober 2015
Omtalt i Lofotposten av:
Gullik Maas Pedersen
Dette er et budskap det er vanskelig for nordmenn å ta inn over seg.
Det handler om Norges "sjel". Den er forankret i "Havet" og kysten. Ikke i innlandsbygdene med rosemaling, bunader og treskjæring.
Les hva Frank A,Jenssen sier. Hans bok:
Torsk fisken som skapte Norge er også utmerket lesing.Historien i Norge er skrevet som om det er innlandsbygdene på Østlandet som har bygd landet. Det er feil. 
Det er tørrfisken som har skapt kapital til landet slik at nasjonen kunne bygges.
Men i skolen lærte vi ingenting om hvilken betydning tørrfisken hadde som nasjonsbygger. 
Den historien ble aldri skrevet.
Allerede i Snorres Saga kan vi lese om høvdingen Torolv Kveldulvsson på Helgeland som sendte folk til Vågar på Vågarfiske i 875. 

Eksporten av tørrfisk til England og Europa økte fram til 1200 da Hanseatene overtok og fortsatte tørrfiskhandelen med base i Bergen.

Der er ikke stabbur, hardingfela, bunad eller pølse som finansierte utbyggingen av landet, På 1600 -tallet var de statlige finansinntektene 50.000 riksdaler. Samtidig utgjorde tørrfiskeksporten 150.000 riksdaler, sa Frank A. Jenssen i sitt foredrag om torsken. "Fisken som skapte Norge".

I tillegg til at den skapte tørrfiskbryggene i Bergen, finansierte den også byggingen av Nidarosdomen gjennom tiende, eller kirkeskatten. Skreien har også stor betydning i nyere historie. Skreien var ett viktig argument i kampen mot EU. Den er det også i spørsmålet om oljeboring.

Og skreien utgjør en vesentlig del av inntektene i Fastlands-Norge. Da styresmaktene i Norge ville tørrlegge landet, svarte de vinproduserende land i Sør-Europa. Vil ikke dere ha vinen vår, kan dere bare sitte der med skreien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar