tirsdag, juni 13, 2017

Credo i Trondheim: Heidi utvider når hun åpner på Lilleby

Adresseavisen: 13 juni 2017 Ole Jacob Hoel

Heidi utvider Credo når hun åpner på Lilleby:

BARE SKALLET ER FERDIG: MEN I DISSE ENORME LOKALENE VIL HEIDI BJERKAN FØR ÅRET ER OMME STYRE SINE TROPPER PÅ CREDO OG JOSSA MAT OG DRIKKE. 
FOTO:JENS PETTER SØRAA

Det spirer og gror hos Heidi Bjerkan på Lilleby. I løpet av sommeren åpner kafeen i gamle Finnes barnehjem, så følger Credo og Jossa mat og drikke før jul.

UTEKAFÉ: KAFEEN PÅ LILLEBY VIL OGSÅ HA UTESERVERING.

«Credo» er latin for «jeg tror» - og Credo-gjengen tror tydeligvis på et rikt liv etter at restauranten om to uker legges død i Midtbyen.
Heidi Bjerkan har jobbet syvdagersuker i flere måneder nå. Hun har etablert suksessen Vippa på Vippetangen i Oslo, samtidig med drift av Credo og Jossa i Midtbyen og prosjektering av det nye anlegget på Lilleby.
Symbolikken er upåklagelig: Mens Credo er inne i sine siste uker i Ørjaveita, spirer og gror det i grønnsaks- og urtekassene i Lilleby.
Gatefest 1. juli
- Vi gleder oss enormt til å sette i gang her ute. Men inntil videre er hovedfokuset vårt Credo og Jossa mat og drikke inne i byen, sier Heidi Bjerkan. Siste tradisjonelle åpningsdag er 30. juni. 19 år i disse lokalene skal avsluttes med gatefest med grilling 1. juli.
- Klart det bli vemodig å forlate de gamle lokalene. Beslutningen om å flytte satt langt inne. Men sorgprosessen er unnagjort. Nå ser vi på alle mulighetene de nye lokalene gir, sier Bjerkan.

Fant 120 bedehusstoler
Det fredede skallet av verkstedhallene som før huset Berg maskin, er en tydelig ramme for det nye. Mye skal skje i bygget før Credo og Jossa mat og drikke på hver sin side og et felles barområde i midten, skal redefinere bygningen. Åpning blir på senhøsten.
Men allerede i løpet av sommeren vil den foreløpig navnløse kafeen komme på plass i jugendbygget som huset Finnes barnehjem fra 1907 til 1974.
Det generelle oppussingsarbeidet er nesten ferdig, og Heidi er lykkelig for scoopet fra Budal bedehus: 120 gamle rørstoler. Juvelen i innredningen er en gynge-rørstol hun fant på Fretex Møllenberg.

Eget bakeri
Fortsatt mangler en av de viktigste ingrediensene. En bakerovn som skal gjøre restaurantkomplekset selvforsynt med surdeigsbaserte bakervarer.
Foruten bakervarene og tradisjonelle og sikkert noen mer utradisjonelle kaféretter vil kafeen by på etablerte Credo-favoritter som hjemmelaget brus og softis.

På urteslang i kjøkkenhagen?
I plantekasser ute bugner det av krydder- og grønnsakplanter. Credo samarbeider med det nyopprettede Lilleby plantelag om dette.
- Kassene er foreløpige, under byggeprosessen. Etter hvert blir det dyrking i bedd både i hagen her og langs verkstedbygget,
sier Heidi.
- Fortsatt skal gården Skjølberg Søndre forsyne Credo med grønnsaker. Det vi gjør her blir prikken over i-en, brukt som garnityr i rettene, og som vil vise hvordan vi tenker og jobber, sier Heidi Bjerkan. Hun ønsker å etablere Credo som et matkultursenter i samarbeid med nærmiljøet, og drive kursvirksomhet i kafébygget og kjøkkenhagen. Allerede har flere barnehager vært her og barna har plantet jordbær de senere vil få spise.
Et parkanlegg med en scene, benker, lekeapparater og griller er på plass mellom byggene som kommer til å huse kafeen, bistroen og restauranten. Det vil gi folk mulighet til å sitte utenfor Credo, grille egen mat, og kanskje gå på urteslang i Credo-hagen...
Må regne med svinn
- Litt svinn må vi regne med. Det tåler vi, noe må vi gi tilbake for å ha fått lov til å etablere oss i et område så rikt på historie og muligheter, sier Bjerkan.
- Barnehjem assosieres gjerne ikke bare med gode opplevelser?
- Jeg tror barna hadde det fint på Finnes barnehjem. Men det har nok skjedd grusomme ting her, det var fangeleir for russere her under krigen, sier Heidi Bjerkan.
Det går mot lysere tider for området nå. Lilleby er et av de største byutviklingsprosjekter i Trondheim, i løpet av noen år vil 2000 boliger komme til.
To av nordens besterestauranter i Lilleby
Til denne nye «lille byen» vil i løpet av året to av Nordens beste restauranter etablere seg. Både Credo og Jossa mat og drikke har fått plass i den nye White Guide-oversikten over Nordens beste restauranter, av i alt fem trondheimsrestauranter.
- Tanken på at også Jossa skulle få plass i guiden, hadde ikke slått oss. Det er en enorm inspirasjon i arbeidet fremover, sier Heidi - som er spent på hvilke plassering på oversikten de to får. Rekkefølgen blir presentert 26. juni, bare dager før de to restaurantene blir lagt på is et lite halvår.
Dermed er 19 år i krysset Ørjaveita/Credoveita over.
Konkurranse er av det gode
- Vi har en fortid å være stolt av. Credo har gått foran både i ambisjonsnivå og råvarebevissthet i Trondheim. 
Da jeg flyttet til byen var det bare frossenfisk å få. Byfisker Jarle var vår faste leverandør de første årene, siden har kontaktnettet vokst betraktelig, og en rekke andre restauranter jobber svært godt.
- De er tøffe i trynet, de ønsker å ta rotta på oss. Jeg elsker den holdningen, jeg mener all konkurranse er av det gode, sier Heidi - som nå skal jobbe aktivt for å profilere «nye Credo».

Michelin-stjerne neste?
- Det er allerede mange som er oppmerksomme på det vi bygger opp her, også internasjonalt, sier hun.
- Og nå er Michelin-stjerne det neste målet?
- Vi tenker absolutt ikke Michelin når vi bygger opp restauranten. Vi baserer oss på vår egen ideologi og profil. Men det er klart det hadde vært stas med Michelin-stjerne, både for oss selv og for byen, sier Heidi Bjerkan.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar