søndag, februar 21, 2016

Smile Stepping i Milano

Året er 1980.....Version in English here!
Det er november og jeg er i Milano sammen med min gode venn og kompanjong i firmaet Italic, Tore Hay, for å se på vårkolleksjonen til Madame David som vi representerte i Skandinavia.
Vårt oppdrag var utført.
Vi hadde valgt ut vår kolleksjonen for våren 1981 og var fornøyd med å ha en hel dag til disposisjon i Milano.
Et besøk på en varemesse for reklameprodukter var første
post på programmet. Som alltid på store internasjonale varemesser så ble vi nesten helt “slått ut” ut av mengden av reklameartikler. Da hørte vi en karakteristisk lyd:
Klikk, klakk!
Vi så på hverandre og fulgte instiktivt lyden for å spore opp hva det var og hvor den kom fra. Den ledet oss til en messestand hvor et italiensk firma presenterte produktet:
Smile-Stepper.
Et produkt som du festet på skoene med strikk. Det hadde en fjær som utløste en skarp lyd hver gang du trampet på en knapp som var festet til fjæren.
Beveget du føttene som dansetrinn hørtes det ut som du steppet. Dette hadde “tatt helt av” i Italia sommeren 1980 og firmaet hadde fått mye publisitet både i dags og ukepresse i tillegg til at flere tv kanaler hadde arrangert konkurranser i “Smile-Stepping”. Lyden kunne også forveksles med lyden av kastanjetter. Han kunne også fortelle at til tross for at han bare hadde bare dette ene produktet så var salget av Smile-Stepper flere ganger større enn han forventet.
Vi kjøpte med en eske med et dusin par og tenkte at vi kunne presentere det for reklamefolk vi kjente i Norge.
Vi tok metroen inn til sentrum hvor vi hadde bestemt oss for å se nærmere på Europas eldste handlegate med tak:
Galleria Vittorio Emanuel ll som åpnet i 1877.
Etter handleturen fant vi oss et bord på en restaurant like utenfor Galleria med utsikt mot Duomo.
Der kom vi i samtale med en familie fra USA og to tyskere. Familien hadde det travelt og forlot oss, men tyskerne som var “godt voksen” i midten av sekstiårene hadde like god tid som oss og vi utvekslet kunnskap om hverandre som man gjør i slike sammenhenger.
En av dem fortalte at han var styreformann i den Europeiske avdelingen for verdens største tobakksfirma, Phillip Morris.
Han hadde tatt på seg oppgaven å reise til Milano for å finne en reklame-gimmick for lansering av tobakksmerket, Kim, i det spanske markedet. En oppgave han ikke synes han hadde oppnådd noe særlig resultat med.
Tore, dukket ned i veska si og tok frem et par “Smile-Stepper”
“Her har du akkurat det produktet du trenger for lanseringen av Kim i Spania” sa Tore.
Pakket ut paret med “Smile-Stepper” fra pakningen.
Tok dem på føttene og gjennomførte en forestilling med
“Smile-Stepping” som ikke bare fikk oppmerksomhet fra styrefomannen og alle de andre restaurant gjestene, men også applaus.
Ideen var umiddelbart solgt inn!
Styreformannen fikk selvsagt ikke med seg noe vareprøve for Tore fortalte at dette var den eneste prøven han hadde. Men lovte å sende en prøve med priser og leveringstid iløpet av de nærmeste dagene etter at vi hadde returnert til Norge.
Tyskerne hadde fortalt oss at de skulle returnere til Tyskland tidlig neste morgen så det var klart at de ikke skulle tilbake til messeområdet, men vi måtte selvsagt dra ut å forhandle med produsenten om betingelser til den store ordren før vi returnerte med flyet til Norge neste dag.
På flyet hjem ble det både drukket champagne og lagt en klar strategi for hvordan vi skulle “hale iland” et salg av “et hav” av Smile-Steppere til lanseringen av Kim på det spanske markedet.
Det ble ingen ordre og vi fikk aldri tilbakemelding på hvorfor de ikke aksepterte våre betingelser.
Antagelig ble vi for “grådige” i våre kalkyler.
Men opplevelsen var magisk.
p.s….når jeg googlet:
“Smile-Stepper” får jeg treff på en nettside som administreres av italieneren, Alessio di Marco. Han har spesialisert seg på vintage leker fra 80 tallet.
Smile-Stepper produsenten.....klikk her!
Galleria Vittorio Emanele ll......Klikk her!
Piazza del Duomo..................klikk her!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar