lørdag, mars 30, 2013

Kjell Aukrust - Vind - du som farer avsted
Illustrasjon fra boka: Lykkelig er den....

Kjell Aukrust er en forfatter jeg alltid finner frem når jeg vil lese noe artig og vettig. 
Har nettopp lest: Lykkelig er den....
Utenfor vinduet, her på Lade er det full aktivitet på skjærene og kråkene som bygger reir. Imponerende å se hvordan de velger friske greiner som er på treet. Og her kommer Kjell Aukrust sin reflekson om skjærene og deres reir:
Vind - du som farer avsted. 
Sitat:
Vi har dynamitt og alskens sprengstoff.
Vi har Vår Herre.
Den karen er heller ikke borte, når han finner det nødvendig å markere seg lokalt på globusen.
16 oktober ble han forbanna over ett eller annet på 25. breddegrad og deromkring.
Plutselig, uten informasjon til Meterologisk Institutt, øste han seg opp i et lite snarsinne.
- Når Vår Herre smeller tel, blir det luft i luka og romstering uti naturen.

Dagen etter sto Ola Nordmann og gapte med vassflydde auer og hårsveisen rett nordover - Han fikk sanne skriftens ord om ikke å samle sitt gods og gull i lader: Her lå biler i havet og båter på land.
- Her forsvant takstein, murpiper og hus med innbo.
Det vart utrivelig å være skogeier òg - Han som huserte inni skylaget, tok ikke så mye for å denge flat et par hundre mål når'n kom over en passelig skogteig - det var som molartanga i nævan på tannlegen: Her kom rota opp!
Mens takstein, plastbøtter og vettskremte kjøttmeiser drev gjennom lufta, sammen med trelemmer og anna løsøre, satt skjæreparet i storfurua på Midtåsen lunt bak lafta reir av utvalgte orrekvister.
Da uværet la seg, vart det flaksing rundt skjorreiret. Etter inspeksjonen fulgte begeistret skratting oppi furukrona. Byggverket var intakt. Alt Vel. ikke en orrekvist meldt savnet. Det var fugler som kunne sitt håndverk!
Men mennesket.
Hva kan det?
Først blir det ammet i lune ovnskroker: Så parktante, skoler, kurs og sosialt samvær. mange med håndverksutdannelse. Men slaskete og halvgodt blir det, sjøl med firtoms spiker, sementsekker og forskalingsbord. ett stormkast er nok.
Nei, kom til skjæreparet på Midtåsen. her har norske håndverkere noe å lære - Oppi storfurua er det to som arbeider etter naturmetoden!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar